Wednesday, May 12, 2010

TCS MODEL QUESTION PAPER

Dear friends.here i have given the experience of the students who faced the interview done by the TCS recruitment team along with some TCS model questions.This will be very helpful for those who are going to attend the interview.


I am Arnab Mandal from RCCIIT , COMPUTER SC. KOLKATA. TCS came our college on 15 March ,2010.Tolal 159 candidate appeared only 50 cleared in Aptitude test. finnaly 33 Got selelected. Don't tensed about HR round if u cleared TCS aptitude test i will think 75% job u have done only 25% left to do. So for the rest of 25% u should cool & confident in the HR round. I was also very much tenced before result out of aptitude test when I saw , I cleared aptitude test I got some extra confident that only 50 person selected I am one of them.Finally I am a TCSIAN.

APTITUDE TEST:
Enlish: 32 Q,20M
10 -synnonym
10-antonym
I got anly 4 common .
For antonym U prepare from all Model test parer of barron 12 . Don't wast time for preparing synnonym becoz there are lots of synnonym so u can,t collct all synnonym.
6-fill in the blank .Exatly this fill in the blank came in my paper.

2. FILL THE BLANKS:

Observe the dilemma of the fungus; it is a plant, but possesses no chlorophyll. While all other plants put the sun’s energy to work for them combining the nutrients of ground and air into the body structure._____1______.Chlorophyll is found in these other plants which, having received their energy free from the sun, relinquish it__2__.

In this search of energy, the fungus has become the earth’s major source of rot and decay. Wherever you see mould forming on a piece of bread, or a pile of leaves turning to compost, or a bloom down tree becoming pulp on the ground, _____3___.

With fungus action, the earth would be pooled high with_____4______.

In fact, certain plants which contain resins that are ____5_______. Specimen of the redwood tree, for instance can still be found ______6________.

A. You are watching a fungus acting

B. Resting on the forest floor centuries after having been cut down

C. Responsible for decomposition of much plant life

D. Fungus must look elsewhere for an energy supply

E. Cannot produce their own store of energy

F. The dead plant life of past centuries

G. At some point in their cycle either to animal or to fungi

H. Fungus is vastly different from other plants

I. Toxic to fungi will last indefinitely.


One large passage-6marks.
I answer all question from passage in guess becos i have no time to read whole passage care fully.

QUANTITATIVE: 38 Q-40 M
ALL CAME FROM PREVIOUS YR QUESTION. U SHOULD KEEP ON UR MEMORY THE ANSWER OF EACH QUESTION .
THERE IS 3 Q FROM VENN DIAGRAM & 3 FROM PIE CHART.


1. Two pencils costs 8 cents, then 5 pencils cost how much
Sol: 2 pencils è 8 cents => 1 pencil è 4 cents
Therefore 5 pencils cost = 5 * 4 = 20 cents

2. A work is done by two people in 24 min. one of them can do this work a lonely in 40 min. how much time required to do the same work for the second person.
Sol: (A+B) can do the work in = 1/24 min.
A alone can do the same work in = 1/40 min.
B alone can do the same work in = (A+B)’s – A’s = 1/24 – 1/40 = 1/60
Therefore, b can do the same work in = 60 min

3.A car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken 1/4 gallon more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up?
Sol Before the trip, car is filled with = 4 ½ gallon of oil
Let ‘X’ be the quantity of fuel consumed for the trip in one direction
The fuel consumed while going = X + ¼
The fuel consumed while coming = X
Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ¼) + X = 4 ½
ð 2X + ¼ = 4 ½ => 2X = 4 ½ - ¼ => 2X = 4 ¼ => X= 2. approx
Therefore the fuel consumed while coming = 2 gallon

4. Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day. Sum of the low temperature and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low temp?
Sol: 40 deg.

5. A person, who decided to go to weekend trip should not exceed 8 hours driving in a day. Average speed of forward journey is 40 m/h. Due to traffic in Sundays, the return journey average speed is 30 m/h. How far he can select a picnic spot?
a) 120 miles
b) Between 120 and 140 miles
c) 160 miles
Answer: 120 miles

6. A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph. Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same. If the second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.
Sol: Let ‘x’ be the speed limit
Person ‘A’ was fined for exceeding the speed limit by = 10mph
Person ‘B’ was fined for exceeding the speed limit by = twice of ‘A’
= 2*10mph=20mph given that the second person was traveling at the speed of 35mph => 35mph – 20mph = 15mph
Therefore the speed limit is =15 mph

7.A bus started from bus stand at 8.00am, and after 30 minutes staying at destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus is 18mph. In return journey bus travels with 50% fast speed. At what time it returns to the bus stand?
Sol: 11.00am

8.In a mixture, R is 2 parts S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how much r is to be added?
Sol: One Part

9. Wind flows 160 miles in 330 min, for 80 miles how much time required.
Sol:

10. With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much distance travels
Sol: ( 5 miles )

11. A storm will move with a velocity of towards the center in hours, at the same rate how much far will it move in hrs.
Sol: ( but the answer is 8/3 or 2 2/3 )

12. In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000; find the address of X (8, 5).
Ans: 3212

13. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
Ans:I

14. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory? Ans : 251

15. Select the odd one out…..a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel.

16. Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP

17. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2

18. Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP

19. Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SEVER

20. Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP

21. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
Ans: 0.5%(SQRT 101N)

22. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
Ans: 16

23. In which of the system, decimal number 184 is equal to 1234?
Ans: 5

24. Find the value of the 678 to the base-7.
Ans: 1656

25. Number of faces, vertices and edges of a cube
Ans: 6 8 12

26. Complete the series 2, 7, 24, 77,__
Ans: 238

27. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".
Ans: 621

28. Find the result of the following expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
Ans:19

29. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as?
Ans: qcckj

30. G(0)= -1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ?
Ans: - 2

31. What is the max possible 3 digit prime number?
Ans: 997

32. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit.The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total of laying the cable.
Ans : 1000 (24725-cost)

33. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
Ans:0.5%(SQRT 101N)

34. In Madras , temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.
Ans: At 9pm 7.5 more

35. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?
Ans: 30

36. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
Ans: 16

37. Which of the following are orthogonal pairs?
a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j
Ans: a, c

38. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD?
Ans: PEASE

39. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%.What will be the fuel economy if they were used combined.
Ans: 20%

40. What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668

41. Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63. Ans: 15.35

42. Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, -- Ans: -27

43. A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
A -> 1 1 0 1 1 0 1 1
B -> 0 1 1 1 1 0 1 0
C -> 0 1 1 0 1 1 0 1
Find ((A-B) u C)=? Hint: 109…. A-B is {A} - {A n B}

44. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?
Ans: 7 am

45. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?
Ans: 13

46. A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days, A alone can complete the work?
Ans: 10.5

47. A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So how many days do B takes to finish the work?
Ans :100/6

48. A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A's work?
Ans: 3.2 days

49. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT: sum of smaller 2 sides is greater than the other one, which is larger)

50. Find the singularity matrix from a given set of matrices? (Hint det(A)==0))

51. (Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance). Find units.
Ans: mass

52. The number 362 in decimal system is given by (1362) x in the X System of numbers find the value of X a} 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

53. Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6

54. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
(Hint: Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else subtract time)

55. 7 8 9 11 13 ?? 19

56. there is a question like log.42=…,log.43=….then log.41==?

CRITICAL REASONING:
Entirely from Barron’s 12th edition 5 Model Test Papers at the end. Those who don’t have barrons, you can obtain it from the Internet and get the book in a pdf format. The questions asked are from these…

Model test 1: Section5 - qns 1-4 (motorist), qns 13-16 (red and brown)
Section6 - qns 1-4 (conservative,democratic), qns 8-11 (latin, sanskrit), qns 12-18 (joe,larry,ned), qns 19-22 (a causes b)
Model test 2: Section1 - qns 19-22 (wallachia and rumelia) ---
Section6 - qns 8-12 ( ashland , liverpool), qns 13-16 (spelunker) ---
qns 17-22 (pesth) ---i got this one too
Model test 3: Section6 - qns 1-4 (all Gs are Hs)
Model test 4: Section5 - qns 8-11 (horizontal row), qns 19-22 (a,b,c cause d)
Section6 - qns 8-12 (spanish, italian), qns 13-16 (all As, Bs), qns 17-22 (progressive federal party)
Model test 5: Section3 - qns8-11 (museum), qns 19-22 (A is the father)
Section7- qns 1-5 (prahtu, brahtu)

Here I am giving the answer of the puzzle which are from Barron 12 edition. Those people can’t solve the puzzle just keep the answer in urmemory . Don’t worry here all ans are correct for the puzzle. I have written the first line of the puzzle with answer.

For a motorist there are three ways :ADCE
Project Consolidated : ABECE
Red and Brown : CBAE
Letters A, B, C,D,E,F andG : BEDCCC
In country X : DDBC
Latin Sanskrit : DADB

Joe, Larry, Ned : CCBAEBE
A causes B or C but not both : DCCC
Eight varsity baseball players : ADBE
Delegations from Wallachia and Rumelia : AECE
Byram and Adoniram : CDEA
Ashalan is north of East Liverpool : BEDAC
Spelunkers International : CCBB
Mr. Pesth……: BDEAAC


On Sunday Dec 23: CDABA
Airedale, Boxer, Collie: BCCADC
All G’s are H’s: EECD
Hotel Miranmar: DBCA
Each word in a horizontal row: AEDE
A B C or W may causes D: AABC
Five executive of European: EADBD
All A’s B’s C’s D’s E’s F’s are Q’s: EDBC
Progressive federal party: CADEBB

Mrs. F official hostess: EADE
Homer Meuseum: CCBB
A is the father: DEEB
Prahtu and Brihtu marriage: DDABE
Seven varsity basket ball: DCCB

Mr.pict must: DECDB

HR: A mam took my hr. she is very cool person. i gave very cool interview to the mam

she asked me the question.

introduce urself?
WHY tcs??

i told tcs is the top 10 global company. tcs viges us very good tranning. & very good working environment . Previous most of the sinior recru teed by tcs ,they told me to join Tcs.

hobby?

i told playing cricket & searching google.

she ask me have u seen yesturdays IPL match ?

i told yes mam . kkr vs bangalore. dada scores 40 run .hit a great six. monoj tewary got man of the match.

i asked her have u seen te match... she told no, i can't get time to see the match

whats ur weakness?

I told i can't give up my hope until i finish my job..

the she asked me so r u a hopefull person?

i told yes mam. and i am hopefull thet today i will get job. after listenning she gave a little smile at me.

Exacurriculam activity?

we made a short movie.
what is the massage of the movie?
i told the massage of the movie is :-if u not get a job don't be frustretred , don't break ur mind one day u will be a successfull man
do u know unique key?
i answered.
what is reffrencial integrity?
i answered.

what is triggered?

i told i don't know pl/sql.

she asked some question from my final yr project.......

i answered.

0 Comments:

Post a Comment